Azerbeidzjan opent museum over Oisterwijker Mamed Mamedov

Ter nagedachtenis aan de Oisterwijkse verzetsstrijder Mamed Mamedov, wordt in Azerbeidzjan op 10 mei een museum geopend. Het museum met de naam “The House Museum of Mammad Mammadov”, opent zijn deuren na een speciale openingsceremonie in het bijzijn van zijn familie uit Oisterwijk.

De herdenkingsplek voor Mamed Mamedov aan de Van Rijckevorsellaan in Oisterwijk (Bron: Google Maps)

Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog werd Mamedov, samen met enkele landgenoten, naar Nederland gestuurd om dwangarbeid voor de Duitsers te verrichten. Hij kwam in Oisterwijk terecht en wist daar onder te duiken en zich aan te sluiten bij een verzetsgroep. Na de oorlog bouwde Mamedov zijn leven op in Oisterwijk en deed daar veel vrijwilligerswerk. Hij trouwde en vond werk bij de schoenfabriek. Mamedov richtte in 1956 een politiehondenvereniging op in Oisterwijk genaamd “Altijd paraat” en was jarenlang jeugdtrainer bij SV Nevelo. Voor zijn activiteiten als vrijwilliger werd hij koninklijk onderscheiden in 1996. In 2012 werd een monument onthuld in zijn oude straat, de Rijckevorsellaan in Oisterwijk. Ook werd een pad in Oisterwijk omgedoopt tot Mamed Mamedovpad.

Herdenking in Oisterwijk
Op zaterdagmiddag 4 mei bezoekt een delegatie uit Azerbeidzjan Oisterwijk voor een herdenking bij het monument van de verzetsstrijder. De herdenking start om 12.00 uur in het Raadhuis met een aantal sprekers die samen stilstaan bij het thema ‘Succesvolle integratie’. Daarnaast vindt een herdenking plaats van 13.15-13.45 uur bij het monument aan de Rijckevorsellaan.

Update

Mamed was geen verzetsstrijder

in bovenstaande door de Gemeente Oisterwijk geformuleerd bericht, is Mamed Mamedov als verzetsstrijder vernoemd. Volgens historicus Ad van den Oord is dat echt anders: ‘Mamedov werd krijgsgevangene en nam dienst bij Duitse Wehrmacht! Alternatief was verhongeren in een Stalag-kamp. Dus hem valt weinig te verwijten. Wel degenen, waaronder de gemeente Oisterwijk, die hem als verzetsheld portretteren.’

xudaferin.eu

20:29